Ucraina are un nou ministru de Interne, cu un CV impresionant. Cine este Igor Klimenko

de: Cătălina Burghelea
08 02. 2023

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a numit, miercuri, un ministru interimar la Interne, după ce Denis Monastîrski a murit în accidentul de elicopter. Astfel, postul a fost preluat de șeful Poliţiei ucrainene, Igor Klimenko.

Igor Klimenko este noul ministru ucrainean de Interne

Update 8 februarie,ora 07.54. Parlamentul ucrainean a aprobat numirea unui nou ministru de Interne, după ce Denis Monastîrski a murit într-un accident de elicopter la periferia Kievului. Astfel, Ihor Klimenko, fost şef al poliţiei naţionale, este oficial noul șef al MAI.

Klimenko are 51 de ani și este originar din Kiev. În 1994, acesta a absolvit Universitatea Militară din Harkiv, iar până în 1997, a lucrat într-o unitate de rachete. De asemenea, noul ministru de Interne a absolvit Psihologia (învăţământ la distanţă) la Universitatea de Stat din Odesa, apoi, în 2014, a absolvit studii de master la Universitatea de Stat de Afaceri Interne din Dnipropetrovsk.

Între 1998 și 2004, Ihor Klimenko a lucrat în structura Ministerului Afacerilor Interne din regiunea Harkiv. În perioada octombrie 2017-martie 2018, a fost șef adjunct al Poliției Naționale a Ucrainei, conducând Departamentului de Cadre. Un an mai târziu (25 septembrie 2019), a preluat conducerea Poliției Naționale, iar în 2021, a obţinut gradul I de general de poliție. Din 18 ianuarie 2023, ucraineanul a condus interimar Ministerul Afacerilor Interne, după ce Denis Monastîrski a murit într-un accident de elicopter la periferia Kievului.

Știrea inițială: „Guvernul l-a numit pe Igor Klîmenko în funcţia de adjunct al ministrului Afacerilor Interne şi şef al Poliţiei Naţionale a Ucrainei”, a precizat premierul ucrainean Denis Şmîhal pe Telegram. „Guvernul i-a încredinţat, totodată, atribuţiile ministrului Afacerilor Interne”, a mai spus el.

Numirea lui Igor Klimenko la Ministerul de Interne vine după moartea lui Denis Monastîrski la Brovarî, unde s-a prăbușit cu elicopterul lângă o grădiniță. Aparatul de tip Super Puma ES-225 a căzut în regiunea Kiev. Accidentul s-a soldat cu 14 morți, arată cel mai recent bilanț, printre victime fiind echipa de conducere a MAI.

Igor Klimenko

Denis Monastîrski și alți deminitari au murit într-un accident de elicopter

Miercuri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la tragedie, acesta ordonând SBU și Poliției Naționale să afle toate circumstanțele accidentului.

„Astăzi, o tragedie teribilă a avut loc în Brovarî, regiunea Kiev. Un elicopter al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență s-a prăbușit, iar la locul prăbușirii a izbucnit un incendiu”, a declarat Zelenski.

Zelenski i-a numit „adevărați patrioți”

Liderul de la Kiev a reamintit că printre victimele accidentului se numără ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastirski, prim-adjunctul său, Evgheni Yenin, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Iuri Lubkovich, asistentul acestora și echipajul elicopterului.

„(…) Durere de nedescris. Un elicopter a căzut pe teritoriul uneia dintre grădinițe. Am instruit Serviciul de Securitate al Ucrainei, în cooperare cu Poliția Națională a Ucrainei și alte organisme autorizate, să afle toate circumstanțele a ceea ce s-a întâmplat”, a menționat președintele Ucrainei.

„Condoleanțe tuturor familiilor și prietenilor victimelor! Denis, Yevhen, Yuri, echipa Ministerului Afacerilor Interne… adevărați patrioți ai Ucrainei. Fie ca ei să se odihnească în pace! Fie ca toți cei cărora le-a fost luată viața în această dimineață neagră să se odihnească în pace!”, a conchis Zelenski.

MApN neagă o informație

Ulterior, s-a spus că elicopterul prăbușit lângă Kiev ar fi fost modernizat în România, la uzina Ghimbav. Dar Ministerul Apărării Naționale a intervenit, spunând că nu deține elemente care pot confirma această informație.

„Este un elicopter care, într-adevăr, corespunde condițiilor moderne de zbor, are GPS, are sistem anti-impact, are sisteme de navigație pe timp de noapte, deci nu este un elicopter oarecare. Este adevărat că la noi, la Brașov, la Ghimbav, există această posibilitate de reutilare, de modernizare, de upgradare a unor astfel de elicoptere Puma. Însă numai după ce se identifică seria exactă a acestui elicopter care a fost implicat în accident putem ști – și numai cu aprobarea celor de la Ghimbav – dacă într-adevăr a fost parte dintr-un contract de modernizare sau de updatare la unitatea de la Brașov”, a relatat generalul (r) Cristian Barbu pentru Antena 3.